Významná investice SmVaK Ostrava v Novém Jičíně

blank

Více než 28 milionů korun si vyžádá investice do vodárenské infrastruktury v Máchově ulici. Stavba začala v květnu, hotovo bude do konce roku. Informoval o tom mluvčí společnosti Marek Síbrt.

Přes 12 milionů korun zamíří do vybudování 430 metrů nového vodovodního řadu a související infrastruktury a 16 milionů korun do rekonstrukce 419 metrů kanalizační stoky a navazujících technologií. Podle Síbrta je důvodem rekonstrukce kanalizační stoky nevyhovují technický stav spočívající například v příčných i podélných prasklinách potrubí, poškozených atypických revizních šachtách, přesazených přípojkách nebo skrytých šachtách omezujících kapacitu systému.

„Vzhledem ke špatnému technickému stavu dochází při vyšší úrovni hladiny podzemní vody k nežádoucí infiltraci balastních stok do stoky. S ohledem na uložení vodovodního řadu v Máchově ulici bude stavba realizována v koordinaci s výměnou daného vodovodu a rekonstrukcí místní komunikace, kde probíhá komunikace s městem,“ řekl technický ředitel SmVaK Ostrava Martin Veselý.

Dále bude také v lokalitě vybudována nová infrastruktura pro dodávky pitné vody, kdy bude litinové potrubí převážně z poloviny 70. let minulého století vyměněno za řad z tvárné litiny. Kromě toho rovněž dojde k přepojení 12 plastových vodovodních přípojek a výměně dvou ocelových přípojek.

Na Novojičínsku letos firma proinvestuje zhruba 90 milionů korun. Více než 60 milionů korun letos v regionu SmVaK Ostrava investují do zajištění dodávek pitné vody, zhruba 31 milionů pak do odvádění a čištění vody odpadní. Podle Síbrta bude například dokončena významná modernizace druhé čistírny odpadních vod pro Štramberk v místní části Kanada, rekonstruovat se budou také vodojemy Salaš nebo Puntík. Investiční akce čekají Nový Jičín i Příbor. V těchto případech zamíří finanční prostředky do dodávek pitné vody i odvádění vody odpadní.

SmVaK Ostrava investovaly do infrastruktury od roku 1995 více než 11,6 miliard korun. Z dlouhodobého hlediska investice rostou. Od roku 2008 se drží objem prostředků nad půlmiliardou ročně, v letošním roce je na investice vyhrazeno 683 milionů korun. Další miliardy za posledních dvacet let směřovaly do oprav.

Scroll to Top