Česká republika – bazénová velmoc

blank

Více bazénů mají jen Francouzi a Španělé. V počtu zahradních bazénů na 100 tisíc obyvatel patří České republice v Evropě třetí místo. Například v porovnání s Německem jich v přepočtu na hlavu vlastní tuzemské domácnosti více než dvojnásobek.

Odborníci radí bazény napouštět bazény především v noci, aby odběr nepřekročil 500 litrů za hodinu a pět metrů krychlových za 24 hodin. Doporučuje se také napouštění v hodinách, kdy prší a okolní majitelé zahrad nemají potřebu zalévat. Vodárenské společnosti navíc nabízejí dovoz vody cisternou.

„Problémy mohou přijít v momentě, kdy se rozhodne větší množství odběratelů v lokalitě napouštět prostřednictvím přípojky bazén ve stejný čas, a lidé ho chtějí mít navíc napuštěný co nejrychleji. Při náhlém zvýšení odběru může dojít ke změnám hydraulických poměrů vyvolaným vysokou rychlostí proudění vody v potrubí,“ uvedl například ředitel vodovodů společnosti SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Podle něj to má za následek uvolňování usazenin a zákal vody, který se může dostat do poměrně širokého okolí. Nárazové odběry mohou také způsobit pokles tlaku vody. To se pak negativně projeví u ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni v odběru ze sítě. Ostražitost je ovšem nutná rovněž při napouštění bazénu ze studny. V takovém případě je na místě využít laboratoře, která zanalyzuje vzorek vody.

Scroll to Top