Sucho 2020: Rozhodující bude adaptace, říká Brabec

blank

Sucho v České republice se prohlubuje. Nedostatek srážek a zvyšující se průměrná teplota zvyšují deficit vody v půdě i v tocích. Po další mírné zimě je situace kritická. Resort loni podpořil přes 4600 projektů řešících problémy se suchem za více než 2 miliardy korun. Letos má otevřené výzvy pro další projekty za 2,5 miliardy korun. O dalších až tři a půl miliardách korun jedná.

„Aktuálně i do budoucna bude rozhodující právě adaptace na sucho. Vodu nesmíme nechat rychle odtéct pryč z republiky, ale všechno, co naprší, musíme zachytit, a to za každou cenu. Každé město, obec, zemědělec, podnikatel i občan by měl v rámci svých možností zachytávat srážkovou vodu, se kterou bude moci hospodařit, popřípadě ji zasakovat do podzemí,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle něj je nabídka dotačních programů široká a pokrývá celou problematiku, od technických řešení po přirozené zadržování vody v krajině.

„Jenom v loňském roce jsme například zafinancovali výstavbu 359 kilometrů nových vodovodů a posílili zdroje pitné vody nebo nově napojili na pitnou vodu 281 tisíc lidí. Vzniklo 3 164 metrů čtverečních zelených střech. V krajině díky nám přibylo 100 nových tůní, rybníků nebo mokřadů, bylo vysazeno 54 tisíc nových stromů a zrealizováno bylo dalších 814 projektů pro obnovu přirozené funkce krajiny – tedy projektů adaptující krajinu na sucho a posilující například biodiverzitu. Každý den jsme podpořili nejméně 12 projektů a minimálně stejné ambice máme i letos,“ vysvětluje Brabec.

Scroll to Top