MPO pomáhá podnikům kvůli suchu

blank

Ministerstvo průmyslu a obchodu řeší extrémní sucho v ČR a předchází dopadům na podnikatelský sektor. Připravilo proto několik programů v OP PIK, kde mohou podnikatelé získat prostředky, které jim pomůžou předejít problémům ve výrobě a podnikání způsobeným nedostatkem vody.

„V kombinaci s ekonomickými následky pandemie koronaviru může být dopad sucha pro podnikatele zásadní. Současná situace ještě více ukázala nutnost zabývat se otázkami nedostatku a kvality vody, respektive chápat vodu jako prvek kritické infrastruktury. MPO zároveň sleduje jednání lídrů unijních zemí o Fondu obnovy, masivních investicích, které se kvůli dopadům pandemie koronaviru na ekonomiku v EU chystají,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ministerstvo opatření pro boj se suchem pro podnikatele a podniky všech velikostí realizuje již od předminulého roku. Díky tomu podle svých slov pomáhá předejít problémům ve výrobě, v provozech, v podnikání a s tím spojeným sociálním dopadům způsobeným nedostatkem vody. Ve spolupráci s odborníky i akademickým sektorem MPO propojuje dosavadní praxi s novými přístupy a inovačními technologiemi v rámci systémových opatření cirkulární ekonomiky. Jedná se jak o krátkodobý, tak o dlouhodobý časový horizont.

„V praxi se například jedná o zacílení na technická opatření pro úspory ve spotřebě vody ve výrobě, na recyklaci vody tak, aby případná omezení nebo dokonce zákaz odběru vody měly na podniky, největší spotřebitele, co nejmenší dopad. Společným cílem je zabránit celospolečenským dopadům v podobě omezení výroby, zrušených zakázek, zrušených pracovních příležitostí v obdobích extrémního sucha. Právě na téma cirkulární ekonomiky připravuje MPO na podzim tohoto roku konferenci zemí V4,“ doplnil náměstek pro EU fondy Marian Piecha.

Scroll to Top