Brabec chce svolat Národní koalici boje proti suchu

blank

V příštích dnech hodlá jím řízený resort, ministerstvo životního prostředí, představit, na jaká opatření dá letos peníze a kolik jich bude. Vesměs půjde o opatření, jež jsou známá z předchozích let. Finance by tak měly směřovat například na nové zdroje pitné vody. Informovaly o tom Lidovky.cz.

„Bavíme se nyní se Svazem měst a obcí o tom, jaký má současná koronavirová pandemie dopad na obce, protože platí, že mají méně peněz. Z toho plyne, že budou zvažovat, jaké investiční projekty jsou pro ně teď prioritní. My chceme, aby projekty, které se vážou na zadržení vody v krajině neodkládaly, takže se jim budeme snažit pomoci,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dále by měly proudit peníze na program Dešťovka, a to jak pro majitele rodinných a bytových domů, kteří chtějí zachytávat a využívat dešťovou vodu, tak pro obce. Brabec také hodlá svolat Národní koalici boje proti suchu. V ní jsou také zástupci organizací, jako jsou třeba Svaz měst a obcí, Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, Agrární komory či Povodí Vltavy.

„V plánech je i výstavba přehrad, kterou má na starosti ministerstvo zemědělství, a je to dobře. Problém je, že i ty menší budou hotové za sedm až deset let. My máme projekty, jež jsou hotové za pět až sedm měsíců, to jsou třeba nové zdroje pitné vody pro obce,“ řekl ministr.

Podle něj se už realizovalo 450 projektů na průzkum, posílení či vybudování nových zdrojů vody, na rekonstrukci nebo nové přivaděče pitné vody. Další stovky budou následovat. „Jsou to rychlé projekty, na které máme peníze bez ohledu na to, co se nyní děje, a je to pro nás priorita,“ doplnil ministr.

Scroll to Top