Dlouhé stráně v 1. čtvrtletí zvýšily produkci meziročně o 40 %

blank

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku v prvním čtvrtletí letošního roku i díky masivním investicím zvyšujícím účinnost zvedla produkci elektřiny meziročně o takřka 40 procent na více než 207 milionů kWh. Informoval o tom portál oenergetice.cz.

„Takový objem elektřiny by dokázal pokrýt roční spotřebu 60 000 českých domácností,“ řekl ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Například loni elektrárna Dlouhé stráně po předchozí modernizaci vyrobila 636,9 milionu kWh elektrické energie. Ve srovnání s rokem 2018, kdy měla elektrárna kvůli opravám delší výpadek, se její produkce zvýšila o 17 procent a za první čtvrtletí letošního roku elektrárna vyrobila už třetinu loňské produkce.

„Dlouhé stráně jsou stále důležitějším prvkem při stabilizaci energetické soustavy České republiky. Pozitivně se nám vracejí investice z uplynulých let, které přispěly ke zvýšení účinnosti elektrárny a prodloužení její životnosti,“ uvedl ředitel elektrárny Vítězslav Chmelař.

Návštěvnost vzrostla o šest procent

Elektrárnu v Jeseníkách v roce 2019 navštívilo 93 839 lidí oproti 89 000 v roce 2018. Loňská návštěvnost je druhá nejvyšší v historii elektrárny. Rekord padl v roce 2017, kdy sem zamířilo 97 tisíc turistů.

„Návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 90 000 lidí a odchylky souvisí s provozem elektrárny. Počet odborných exkurzí někdy omezují investice nebo opravy, které v elektrárně probíhají, těch vloni bylo ve srovnání s rokem 2018 mnohem méně,“ komentoval loňský růst návštěvnosti ředitel elektrárny Vítězslav Chmelař.

Elektrárna byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku na Šumpersku a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice. Sekundárně působí jako stabilizátor tuzemské energetické soustavy. V březnu 2018 se dočkala i vlastní poštovní známky.

Scroll to Top