SmVaK Ostrava: Valná většina staveb probíhá podle plánu

blank

Téměř všechny vodohospodářské společnosti napříč Českou republikou omezily provoz a pozastavily činnosti, které nejsou klíčové pro dodávky pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní. Uzavřely také zákaznická centra a omezily fyzický kontakt s odběrateli, všechny zrušily či odložily společenské akce či aktivity pro veřejnost.

Jaká situace panuje v Severomoravských vodovodech a kanalizacích Ostrava? Hovořili jsme s generálním ředitelem společnosti Anatolem Pšeničkou.

„Pro letošní rok máme připravený rekordní investiční plán v historii společnosti. Souhrnná částka pro investice a údržbu naší infrastruktury by měla dosáhnout 888 milionů korun. Naší snahou i přes současnou bezprecedentní situací zůstává, aby připravené investice ve stavební sezóně probíhaly tak, jak byly naplánovány. Máme za sebou náročný proces, který všem stavbám předchází – projektování, potřebná povolení, nasmlouvané zhotovitele a dodávky potřebných technologií. Proto je naším cílem pokračovat v případě, že to bude možné. Pozastavení investičních akcí by nám mohlo do budoucna přinést problémy, má samozřejmě konsekvence například s byznys plánem, a tomu se chceme vyhnout,“ uvedl Anatol Pšenička.

Podle něj proti tomu stojí výjimečnost situace a prioritní důraz kladený na perfektní zajištění především z hlediska ochrany zdraví zaměstnanců. „Proto je výsledkem vlastně kompromis. Valná většina staveb probíhá dle plánu, pozastavili jsme jen několik projektů, abychom zamezili vstupu zaměstnanců externích zaměstnanců do našich objektů – úpraven pitné vody a čistíren odpadních vod. Jde například o modernizaci strojně-technologického zařízení a automatizovaného systému řízení Úpravny vody Nová Ves za téměř 125 milionů korun. Pevně věřím, že přesto bude dodržen harmonogram a stavba bude letos dokončena. Ale také menší investice v areálech čistíren odpadních vod v Třinci nebo Českém Těšíně,“ řekl také Pšenička.

SmVaK Ostrava jsou největší vodárenskou společností v Moravskoslezském kraji a dlouhodobě se řadí mezi přední firmy na vodárenském trhu v České republice. Hlavní výrobní činností je výroba a dodávka pitné vody spolu s odváděním a čištěním odpadních vod.

Scroll to Top