Prezident se nemusí obávat o kvalitu pitné vody

blank

Středočeské vodárny v této době podle svých slov myslí také na bezpečnost hlavy státu, prezidenta ČR. V regionu zásobovaném SVAS se nachází strategicky významný objekt – zámek v Lánech, který je využíván Milošem Zemanem. Vodohospodáři vybaví místní vodojem speciálním vzduchovým filtrem s vlákny stříbra a aktivního uhlí, který spolehlivě zamezí průniku kontaminace vzdušnou cestou do akumulace. Informovala o tom mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

„Jde o dlouhodobě plánovanou investici, na kterou jsme, v dnešní době pandemie, zaměřili zvláštní pozornost. Čím lepší ochrana, tím bezpečnější voda, a to nejenom pro prezidenta republiky, ale zejména pro obyvatele středních Čech,“ vysvětlil generální ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl.

Lány jsou zásobovány vodou z úpravny vody Klíčava. Ta loni prošla významnou rekonstrukcí. Je nově vybavena filtrací přes granulované aktivní uhlí, které zachycuje veškeré pesticidy a jiné škodliviny v surové vodě přitékající ze zdroje. Vyrobená pitná voda je trvale zabezpečena chlorem, jehož dávkování má 100% zálohování pro případ výpadku.

„Podobné zvyšování úrovně zabezpečení vodojemů je prováděno postupně podle plánu investic společnosti Vodárny Kladno – Mělník ve spolupráci s provozovatelem infrastruktury společností Středočeské vodárny a odborníky na filtraci vzduchu. Posílení zabezpečení již proběhlo v minulosti při rekonstrukcích vodojemů v Chorušicích – Zahájí, v Lidicích a na Kladně – Kročehlavech. V plánu je řešení pro vodojemy Kladno – Kožova Hora a Mělník – Chloumek, což jsou další strategické objekty v našem vlastnictví a postupně bude rozšířeno do všech ostatních vodojemů,“ doplnil ředitel společnosti VKM Josef Živnůstek.

Scroll to Top