Čistý zisk ČEZ meziročně stoupl o čtyři miliardy na 14,5 miliardy

blank

Společnosti pomohl hlavně růst cen elektřiny a také obchod s komoditami. Tržby vzrostly ze 184,5 miliardy v roce 2018 na loňských 206,2 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) skupiny ČEZ loni stoupl meziročně o více než pětinu na 60,2 miliardy korun. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl 18,9 miliardy korun. Informoval o tom portál oenergetice.cz.

„Dařilo se nám zejména v oblasti obchodování s komoditami. Obchodní výsledek tradingu v roce 2019 dosáhl téměř pět miliard korun,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Podle vedení společnosti také k meziročnímu nárůstu čistého zisku o 38 procent napomohlo také zdražení elektřiny vyrobené v Česku díky víceletému předprodeji na velkoobchodních trzích v Německu.

„Zejména díky dalšímu rekordu zisku tradingu se nám podařilo více než vykompenzovat překvapivé rozhodnutí odvolacího soudu ve sporu se Správou železnic z roku 2010, na jehož základě byla společnost ČEZ Prodej v roce 2019 nucena uhradit částku 1,3 miliardy Kč,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Klesající spotřeba vody

V roce 2019 společnost uvedla, že její spotřeba vody v jaderných, klasických a vodních elektrárnách ČEZ meziročně klesla o 11 procent. Oproti roku 2001 se jedná o snížení o 65 %. Výrobní provozy společnosti v roce 2018 odebraly 335 tisíc kubíků vody. „Cena vody, a to nejen v absolutním finančním vyjádření, stále roste. Jako energetici si velice dobře uvědomujeme, o jak klíčovou vstupní surovinu pro výrobu se jedná. Optimalizaci spotřeby vody a neustálému hledání úspor v této oblasti průběžně věnujeme velké úsilí,“ řekla k vývoji členka představenstva a ředitelka divize správy ČEZ Michaela Chaloupková.

Problémy se suchem

ČEZ však posledních letech pociťuje zejména v elektrárnách problémy se suchem. „Pokud bychom uvažovali povrchovou (technologickou) vodu v jaderných a klasických elektrárnách, od roku 2001 poklesla její spotřeba o 3,8 %, z 153,6 milionu kubíků na loňských 147,8 milionu kubíků. Celkově na výrobu elektrické energie a tepla spotřebují výrobní zdroje Skupiny ČEZ v České republice zhruba 520 milionů kubíků povrchové vody. Přibližně 70 % z tohoto objemu je využito pro průtočné chlazení kondenzátorů parních turbín, kdy celý objem odebrané vody se vrací zpět do toku,“ uvedl pro vodarenstvi.cz mluvčí Martin Schreier.

Téměř ve všech zdrojích je množství odebírané povrchové vody měřeno magneticko-indukčními průtokoměry. Měřidla jsou umístěna na přívodních řadech odběrných zařízení a podle Schreiera jsou pravidelně ověřována.

Nová chladící věž

ČEZ také postaví v Hodoníně chladicí věž. Společnost se rozhodla omezit závislost uhelných bloků v Hodoníně na dostatku vody v řece Moravě. V reakci na to v areálu elektrárny postaví ventilátorovou chladicí věž, aby do budoucna nemusel omezovat provoz bloků během suchého léta. ČEZ svůj záměr již představil Krajskému úřadu Jihomoravského kraje.

Ten nechá provést posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Stavba by měla být zahájena letos. Zároveň firma přiznává, že negativem projektu může být hlučnost, proti čemuž však chce bojovat stavbou protihlukových opatření. ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií.

Scroll to Top