Povodí Moravy: Povodňování zlepšilo režim od Nových Mlýnů až po soutok s ...

blank

Vodohospodáři z Povodí Moravy v posledních dnech dokončili manipulaci na vodním díle Nové Mlýny, během níž vypustili z nádrže vodu do lužních lesů v oblasti Soutoku. Během akce využili přibližně 15 milionů kubíků vody, díky kterým došlo ke zlepšení vodního režimu nejen v oboře Soutok, ale v celé oblasti pod Novými Mlýny.

„Před zvýšeným průtokem byly otevřeny všechny objekty na Dyji – především stavidlo Brána, Podkova a jez Pohansko, kterými natéká voda do lužních lesů na soutoku. Během vypouštění jsme velmi pozorně monitorovali celý úsek Dyje včetně nápustných objektů. Všechno jsme také pečlivě zdokumentovali, a to jak ze země, tak dronem ze vzduchu,“ popsal dění generální ředitel Václav Gargulák.

Vodohospodáři plně využili zvýšené přítoky díky srážkám k plnění všech nádrží v Dyjsko-svratecké soustavě. Manipulace v soustavě umožnily povodňovat o 8 hodin déle, než bylo původně v plánu. „Využili jsme zkušenosti z předchozích dvou povodňování v roce 2019 a 2017 tak, aby byla akce co nejefektivnější. Letecké snímky jasně dokazují obrovský přínos pro tuto suchem sužovanou oblast. Z environmentálního hlediska nepřišla jediná kapka na zmar a využit byl celý odpuštěný objem vody nikoliv pouze v oboře Soutok, ale ke zlepšení vodního režimu v celé oblasti pod Novými Mlýny,“ doplnil Gargulák.

Scroll to Top