Povodí Moravy: Novomlýnské nádrže pomůžou lužním lesům i letos

blank

Vodohospodáři z Povodí Moravy využijí mimořádně vytvořené zásoby vody ve vodní nádrži Nové Mlýny na povodňování lužních lesů v oboře Soutok. Stejně jako v loňském roce tím doplní vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních. Hladiny jihomoravských toků jsou na podprůměrných hodnotách a v řadě z nich neteče ani polovina normálu.

„Využili jsme krátkodobého vzestupu hladin toků a zvýšené průtoky zachytili v nádržích. Konkrétně vodu z novomlýnských nádrží teď můžeme využít pro environmentální účely. Znamená to, že zvýšíme odtok z přehrady a prostřednictvím Dyje a soustavy kanálů dostaneme několik set tisíc kubíků vody do lužních lesů v oboře Soutok, která je už několik let po sobě sužována nedostatkem vody. Povodňování potvrzuje nezpochybnitelný význam nádrží,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Na povodňování oblasti se budou podílet i Lesy ČR. Podle vodohospodářů spotřebuje lužní les při dopadech klimatické změny k přežití více vody, než je roční úhrn srážek na jižní Moravě.  „Dopady dlouhodobého sucha a prodloužení vegetační sezóny jsou nevratné. Nejsou obnovovány v dostatečné míře vodní zdroje, jak povrchové, tak zejména podzemní. V oblasti soutok, nejcennější oblasti lužních lesů v ČR, je pokles hladin podzemních vod největší, což dokazuje aktuální snímek monitoringu hladin ČHMÚ v rámci celé republiky,“ doplnil Gargulák.

Scroll to Top