Hlučínský záchranný útvar hasičů má unikátní techniku

blank

Tým převzal největší cisternu v Česku s objemem 22 tisíc litrů vody. Kromě toho má také nový obrněný vůz. Oba stroje celkem stály přes 26 milionů korun a byly vyrobeny na míru hlučínským hasičům.

Jedná se o dvojici automobilů, které najdou využití převážně při zdolávání požárů v nebezpečném prostředí a rozsáhlých lesních požárů, ale jejich nasazení se dá očekávat také při likvidaci dalších mimořádných událostí, kde bude vhodné využít jejich vlastností,“ vysvětlil mluvčí Záchranného útvaru HZS ČR Ivo Adámek.

Opancéřovaný vůz Triton s nádrží na 2000 litrů je podle něj určen pro zásahy v místech s vysokým stupněm ohrožením osob. Předpokládá se jeho nasazení v první linii. Cisternu bude možné díky tomu využít v prostorech s možností výskytu nevybuchlé munice, tlakových lahví, při odstraňování následků teroristických útoků, v chemických a petrochemických provozech, při rozsáhlých přírodních požárech a při provádění průzkumu a monitorování v zamořeném prostředí,“ vyjmenoval Adámek.

Další novinkou je vozidlo s velkoobjemovou cisternou. Ta je svého druhu první v republice. Cisterna o délce téměř 12,5 metru je určena k přepravě vody zejména při rozsáhlých požárech a díky velkému objemu je schopna sloužit jako retenční nádrž,“ řekl dále Adámek.

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR se zaměřuje na práce, jako jsou například vyhledávání a záchrana lidí ze zavalených budov, dálková doprava vody při požárech a hašení požárů nebo úprava i distribuce pitné vody. Útvar pomáhal domácnostem bez elektřiny například u sněhových bouří, mrazech a povodních ve Slovinsku nebo při záplavách v Srbsku.

Scroll to Top