Nedostatek vody vyřeší vodovod, připojí se dostatek lidí?

blank

S problémy s nedostatkem vody se potýkají lidé z Kopaniny a Doubravy na Ašsku. Často musí vodu dovážet. Problém by měl vyřešit nový vodovod, jenže to má háček. Připojit by se na něj muselo dostatečné množství domácností. V zainteresovaných obcích žije pouze zhruba 200 obyvatel. Informoval o tom Karlovarský deník.

O dotaci na vybudování vodovodu a kanalizace nemůže v současné době požádat město, ale společnost, která provozuje infrastrukturu, tedy Chevak,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek. Na dotaci ve výši 60 procent by však měla firma nárok pouze v případě, že se připojí dostatečné množství odběratelů, tedy i majitelé chat. Místní se ale k vodovodu chtějí připojit jen v období sucha, což je podle vodohospodářů vyloučeno.

Musíme mít jistotu, že lidé do tohoto projektu půjdou. Pokud by se vodovod postavil a část občanů by se nepřipojila, může se stát, že se bude muset vracet dotace. A v tom případě by ji pak společnost mohla požadovat po městě. Jsme ochotni do toho dát finanční prostředky za podmínky, že se lidé připojí,“ vysvětlil starosta.

Zájemci o připojení by také museli městu uhradit pětadvacet tisíc korun. Poplatek by uhradil vypracování projektu, vyřízení stavebního povolení a také stavbu přípojek na hranici pozemku,“ dodal Blažek.

Scroll to Top