Za krádeže vody zaplatili Češi loni miliony

blank

V roce 2019 přibylo pokut za nezákonné čerpání podzemní vody. Zdroje v podzemí přitom kvůli suchu několik let slábnou a nelegální odběr může vysušit studny i na vzdálenost několika kilometrů. Informace vyplývají z dat České inspekce životního prostředí.

„V roce 2019 bylo za nedovolené nakládání s podzemními vodami vydáno 72 pravomocných rozhodnutí v celkové výši přes 4,1 milionu korun,“ říká Alžběta Šírková z tiskového oddělení České inspekce životního prostředí. Oproti roku 2018 se podle inspekce jedná o téměř dvojnásobný nárůst. Předloni inspekce rozdala ve 49 případech pokuty za 3,2 milionu. Lidé ale protizákonně odebírají i vodu povrchovou.

„U podzemních vod je typově nejhorším přestupkem takový odběr, po kterém se sníží dostupnost vody ve zdroji, nebo se voda úplně vytratí,“ vysvětluje Šírková. Jeden nezodpovědný odběratel, hotel nebo továrna, tak mohou přispět k vyschnutí studen v celé vesnici. Jsou to navíc případy, které inspektoři pokutují nejpřísněji. Tisíc litrů odebraných načerno může podle inspekce vyjít při nejvyšší sazbě pokuty na 70 korun. I pokuty však mají svůj strop. Soukromá osoba může dostat sankci maximálně půl milionu, firma až deset milionů korun.

Ke konci roku 2019 byl také stav podzemních vod podle Českého hydrometeorologického ústavu na téměř nejhorší úrovni za dobu měření. Celou zimu ústav eviduje také nedostatek sněhu. Oproti roku 2018 byl stav podzemních vod v loňském prosinci na většině míst silně podnormální, což znamená silné sucho. Ačkoliv došlo v minulém roce k mírnému zlepšení, situace je stále vážná. Zlepšení zaznamenalo povodí horního Labe na severovýchodě Čech a na střední Moravě. Zhoršení ústav zaznamenal v povodí Vltavy v jižních Čechách nebo dolního Labe v severních Čechách.

Scroll to Top