Zásoby podzemní vody se tenčí

blank

Ke konci roku 2019 byl stav podzemních vod podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na téměř nejhorší úrovni. Celou zimu ústav eviduje nedostatek sněhu. Oproti roku 2018 byl stav podzemních vod v loňském prosinci na většině míst silně podnormální, což znamená silné sucho.

Podle odborníků je obtížné určit, kdo všechno může být poklesem podzemní vody ohrožen. Vše závisí na druhu horniny. „Vždycky záleží na geologickém prostředí, kolik je na místě podzemní vody a jakým způsobem je uložená. Může se třeba stát, že vykopete díru, na vodu narazíte v pěti metrech a soused si deset metrů vedle vás udělá vrt a na vodu nenarazí. Pak jsou místa, kde může být efekt citelný až do značné vzdálenosti. Například v Severočeské křídě je zásobárna vody tak rozlehlá, že změny mohou být znát opravdu až v řádech kilometrů,“ vysvětlil vedoucí oddělení podzemních vod Českého hydrometeorologického ústavu Martin Zrzavecký.

Podle Dagmar Honsové z Meteopressu chybí Česku zejména sněhová pokrývka ve středních a vyšších nadmořských výškách, jejíchž odtávání by doplnilo hladiny podzemních vod. V roce 2001 byly zásoby využitelné podzemní vody 1 440 milionů metrů krychlových vody, v roce 2018 to byla pouhá polovina, tedy 765 milionů kubických metrů.

Scroll to Top