Průzkum: Češi si hlídají spotřebu vody a elektřiny, nešetří na dopravě

blank

Češi nejlépe hodnotí svou snahu šetřit při spotřebě vody a energií, výrazně méně už se jim ale podle jejich názoru daří uspořit na dopravě. Šetřit se nejvíce snaží starší generace, naopak lidé do 26 let přiznávají v této oblasti největší rezervy. Informace vyplývají z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.

Nejčistší svědomí mají podle agentury lidé v nakládání s vodou, energiemi a vytápěním. Jen tři procenta oslovených totiž přiznávají v těchto oblastech naprosto neúsporné chování. Téměř 90 procent Čechů tvrdí, že šetří vodou, 85 procent lidí podle svých slov šetří energiemi či na vytápění.

Průzkum rovněž ukázal na rozdíly v chování generací. V oblasti úspory vody, energií nebo nákladů na vytápění, je nadprůměrně spořivá nejstarší skupina respondentů nad 54 let. Naopak mladí lidé do 26 let přiznávají největší rezervy. Vodou šetří 94 procent lidí starších 54 let a jen 78 procent dotazovaných do 26 let.

Největší rezervy v šetření mají Češi podle agentury v dopravě. Další významnou položkou domácího rozpočtu jsou potraviny, kdy čtyři z pěti Čechů tvrdí, že na jídle a potravinách šetří, tedy že například nenakupují zbytečně moc jídla, využívají akce nebo se snaží potraviny nevyhazovat.

Scroll to Top