Lesy ČR opravily v Plzeňském kraji šest nádrží

blank

Podnik již z programu Vracíme vodu lesu investoval více než 15 milionů korun do opatření proti suchu. Všechny nádrže zadrží až 43 tisíc metrů krychlových vody.

„Nádrže časem přestaly sloužit svém účelu. Technické objekty buď chyběly, nebo byly v havarijním stavu. Proto jsme je obnovili a odtěžili nánosy sedimentu,“ řekl František Šampalík, vedoucí správy toků Lesů České republiky pro oblast povodí Berounky. Nádrže Jordán I a II vybudované na Plzeňsku na bezejmenném toku se podle Lesů ČR opravovaly od konce roku 2017 do října 2019. Celková částka za stavební práce dosáhla 4,8 milionu korun.

Po obnově je také vodní dílo na Lomanském potoce u Lomničky u Plas za 4 miliony korun. Menší nádrž Zvonička na Huťském potoce u Smolova zadrží vodu v chráněné krajinné oblasti Český les. Stavělo se od září 2017 do října 2019 za 2,2 miliony korun. Vodní nádrž Sedmihoří na levostranném přítoku Mezholezského potoka u Darmyšle v přírodním parku Sedmihoří se rekonstruovala od března 2018 do loňského října za 2,8 milionů korun. Vodní nádrž U Chaty ve Staré oboře na Semošickém potoce u obce Podražnice prošla od července 2018 do října 2019 obnovou za jeden a půl milionu korun bez daně.

„Naše stavby zmírní sucho a zpomalí odtok vody z krajiny. Jde o malé nádrže, rybníky, tůně, mokřady i potoky,“ uvedl dříve generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Podnik čerpá dotace z ministerstev zemědělství a životního prostředí i z přeshraničních programů. „Soustředíme se na oblasti, které nejvíc trápí sucho, ale stavíme v celé republice,“ dodal Vojáček.

Lesy také během léta 2019 podepsaly memorandum o spolupráci s Hasičským záchranným sborem České republiky. V lesích přibývá souší a tedy i požárů. „Podnikáme společné kroky k prevenci vzniku požárů a minimalizaci škod. Vzájemně si poskytujeme data a informace, například o kalamitních oblastech, zdrojích požární vody i lesní dopravní síti využitelné pro zásahové jednotky,“ uvedl Josef Vojáček.

Scroll to Top