Do vodovodů na Karvinsku 55 milionů

blank

Letos budou v okrese podle SmVaK Ostrava probíhat stavby s celkovými náklady 120 milionů korun. Finančně nejnáročnější bude podle mluvčího Marka Síbrta modernizace vodovodní sítě v Karviné – Ráji v Haškově ulici, která si vyžádá 7,5 milionu, nebo v Bohumíně Záblatí za více než 11 milionů korun.

SmVaK Ostrava chytají modernizaci infrastruktury pro dodávky pitné vody kromě Karviné i v Havířově, Dětmarovicích, Petřvaldu, Rychvaldu, Orlové nebo Bohumíně. „V Karviné – Ráji bude v Haškově ulici za téměř sedm a půl milionu korun vyměněno 489 metrů litinového potrubí z počátku šedesátých let vykazujícího vysokou četnost poruch, za potrubí z vysokohustotního polyetylenu. Potrubí v délce 387 metrů bude vyměněno bezvýkopovou technologií, čímž bude omezen zásah stavby do povrchu a do komfortu obyvatel v oblasti,“ přiblížil jednu z akcí Síbrt.

Za milion korun také proběhne výměna vodovodu menšího rozsahu v Karviné-Nové Městě na Třídě Družby. V této městské části bude rovněž rekonstruován vodovodní řad také v ulicích Janáčkova, Erbenova a na Náměstí Budovatelů. „V Bohumíně – Záblatí proběhne za více než 11 milionů korun výměna vodovodních řadů v ulicích Sokolská, Bezručova a Na Pískách. Litinové potrubí z přelomu šedesátých a sedmdesátých let je zainkrustované, což vede ke zhoršení tlakových poměrů v oblasti. Výměnou potrubí bude umožněno napojování nových odběratelů v místech určených k nové zástavbě. Potrubí celkové délky 1813 metrů z vysokohustního polyetylenu bude položeno bezvýkopovou technologií,“ pokračoval Síbrt.

Několik akcí bude zahájeno v Havířově. Patří mezi ně výměna ocelového a litinového vodovodního řadu z druhé poloviny šedesátých let na území Horní Suché a Prostřední Suché, nebo rekonstrukce vodovodu z poloviny šedesátých let v Havířově – Podlesí. Další investice budou potřeba na modernizace vodovodu v Havířově-Bludovicích.

„V Rychvaldu v ulicích U Skučáku a Rybničná bude za jeden a půl milionu korun vyměněno více než dvě stě metrů ocelového potrubí z počátku sedmdesátých let minulého století s vysokou četností poruch za řad z vysokohustotního polyetylenu a v Petřvaldu bude za více než jeden a půl milionu korun vyměněn vodovodní řad v Březinské ulici. Více než 260 metrů ocelového potrubí z konce šedesátých let minulého století bude vyměněno za řad z vysokohustotního polyetylenu. Měnit vodovod se bude také v Orlové-Lutyni v ulicích Zátiší a Luční. Stavba v celkové délce 323 metrů proběhne v délce téměř 220 metrů bezvýkopovou technologií,“ doplnil mluvčí společnosti.

Rekordní investice 

Téměř 900 milionů korun vloží letos vodohospodáři ze Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava do modernizace a rozvoje infrastruktury. Jedná se vůbec o nejvyšší alokovanou částku nejvýznamnější vodohospodářské společnosti v Moravskoslezském kraji. Zhruba 280 milionů zamíří do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 258 milionů do vodovodních sítí a téměř 130 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu.

 „Náš investiční plán počítá v následujících letech s dalším navyšováním prostředků do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury. Za posledních deset let jsme investovali 5,35 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav,“ řekl na podzim generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Scroll to Top