SmVaK Ostrava: 97 milionů do odvádění a čištění odpadních vod na Karvinsku

blank

Na Karvinsku letos budou realizovány stavby s celkovými náklady přesahujícími 120 milionů korun. Některé budou podle vodohospodářů dokončeny, jiné přejdou do následujícího roku. Informoval o tom mluvčí Marek Síbrt.

K finančně nejnáročnější akci bude patřit dokončení likvidace kanalizačních výustí v Petřvaldu a Doubravě za 72 milionů korun. Investice také čekají čistírny odpadních vod v Karviné, Bohumíně, Havířově, Českém Těšíně a Horních Bludovicích, kde v roce 2019 vodohospodáři zahájili rozšiřování čistírny odpadních vod.

„Současná kapacita čistírny je 350 ekvivalentních obyvatel. Dlouhodobě jsme evidovali požadavky obyvatel i obce na napojování dalších domácností. Naší investicí, během níž kapacitu čistírny zdvojnásobíme, vycházíme těmto požadavkům vstříc,“ řekl ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

V Karviné SmVaK Ostrava v čistírně upraví zařízení pro čerpání primárního a vratného kalu, v Českém Těšíně zase bude za více než jeden a půl milionu korun rekonstruována kotelna, v Havířově pak za tři a půl milionu korun vybudováno stáčecí místo, kde budou vypouštěny dovážené odpadní vody. Významné investice se kromě čistírny nevyhnou ani kanalizaci v Karviné, kde budou například rekonstruovány tři odlehčovací komory na ulici Karola Śliwky v centru města nebo modernizovány kanalizační stoky v Novém Městě na Janáčkově a Erbenově ulici.

Rekordní investice SmVaK Ostrava

Téměř 900 milionů korun vloží letos vodohospodáři ze Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava do modernizace a rozvoje infrastruktury. Jedná se vůbec o nejvyšší alokovanou částku nejvýznamnější vodohospodářské společnosti v Moravskoslezském kraji. Zhruba 280 milionů zamíří do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 258 milionů do vodovodních sítí a téměř 130 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu.

 „Náš investiční plán počítá v následujících letech s dalším navyšováním prostředků do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury. Za posledních deset let jsme investovali 5,35 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav,“ řekl na podzim generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička. SmVaK Ostrava jsou největší vodárenskou společností v Moravskoslezském kraji a dlouhodobě se řadí mezi přední firmy na vodárenském trhu v České republice. Hlavní výrobní činností je výroba a dodávka pitné vody spolu s odváděním a čištěním odpadních vod.

Scroll to Top