Dívčí Hrad: obce, zámek i rybník

blank

Dva zajímavé rybníky leží v katastru obce Dívčí Hrad v Osoblažském výběžku mezi Bruntálskem a Jesenickem. Když k nim dorazíte během chladného zimního stmívání – bohužel bez krajinného vizuálního efektu v podobě sněhu – atmosféra v okolí vodních ploch je prodchnutá tajemnou poklidnou ospalostí.
Menší rybník Pitárno leží mezi osadou Pitárné s krásně opraveným kostelem v centru a Dívčím Hradem na malém přítoku Osoblahy, o níž jsme psali třeba zde. Větší rybník se stejným názvem jako obec, na jejímž území leží, najdete necelý kilometr od obecního úřadu a fotbalového areálu v těsné blízkosti říčky Osoblahy. Při cestě k němu budete mít po pravé ruce zámecký vršek s chátrajícím objektem, který stále čeká na to, až mu bude vdechnut nový život.
Samotný rybník je obestoupen rozsáhlými porosty rákosí, v jižní části na něj navazuje mokřadní olšina, nad východní stranou se zvedá les. Při procházce mezi rybníkem a řekou můžete využít udržovanou cestičku. Okolo rybníka je několik rekreačních budov.  Rybník bývá vyhledávaným místem pro kachny, labutě nebo volavky.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top