V Brně budují protipovodňovou ochranu developeři

blank

Chybějící protipovodňová opatření blokují výstavbu v záplavových oblastech v Brně. S úpravami toků tak začínají samotní investoři, jinde chystá projekty za miliardy magistrát. Informovala o tom Česká televize.

„Už jsme získali územní rozhodnutí, ale sousedé se proti stavbě dvakrát odvolali. Proinvestoval jsem milion korun za různé posudky na geologii i na odtokové poměry,“ popsal například jednatel firmy Enesol Jan Sedláček. Ačkoliv je řeka Svratka vzdálená 500 metrů a celé okolí zastavěné, adresa je podle map ministerstva životního prostředí v oblasti středně ohrožené povodněmi, před kterými není chráněna. Úředníci tak stavbu prozatím zamítli.

„Stanovují takzvaná riziková povodňová území, ve kterých se nesmí zhodnocovat majetek. To znamená rekonstrukce, opravy, výstavba a tak dále,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Mnoho developerů nemůže stavět ani na zelené louce. „Musíme vybudovat protipovodňové valy a musíme vybudovat takzvané bermy, což je rozšíření řeky, kam se v případě přívalových dešťů nebo povodní voda rozlije. V Brně opravdu palčivě chybí byty,“ přiblížila výkonná ředitelka IMOS development Hana Vyplelová.

Podle České televize se na ochranu města před povodněmi dlouhodobě zapomínalo. Nyní se blíží realizace prvního z projektů za 4,5 miliardy. Na úseku řeky Svratky od zhruba Riviéry po most Uhelná. Když získáme stavební povolení zhruba v březnu, v dubnu, vypíšeme zakázku na realizaci a začít budovat by se mělo na přelomu srpna a září,“ řekl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Scroll to Top