Vodárny a kanalizace Karlovy Vary disponují novým kanalizačním vozem s recyklací

blank

Klasické kanalizační vozy využívají k čištění kanalizace pouze čistou vodu z cisterny a nasáté odpadní vody se vyvážejí. Recyklační však vozy mají zabudované zařízení pro předčištění odpadních vod, které se pak mohou opětovně využít pro čištění kanalizace. S recyklačním vozem tak podle vodohospodářů lze vyčistit výrazně delší úseky kanalizace.

První recyklační vůz Vodakva pořídila již v roce 2016 a ke konci roku 2019 přibyl do vozového parku vodáren další, který je mnohem flexibilnější. „Obsluha stroje má možnost volby mezi použitím recyklované nebo čisté vody. Dostatečné množství čisté vody je nutné na úklid na místě práce, pokud dojde ke znečištění okolí, nebo na očištění vozidla. Navíc v případě havárie, například ve sklepních místnostech apod., může obsluha práci přerušit a odjet ihned na místo havárie, aniž by se musela nádrž vyčistit a natankovat čistá voda,“ uvedla Vodakva.

Další zvláštností nového vozidla je podle vodárny vnitřní klapka, která uzavírá primární filtr recyklačního systému a tím zabraňuje znečištění při práci na velmi znečištěných kanalizacích. „Pokud je totiž v kanalizaci vysoký podíl tuků nebo například vlhčených ubrousků, recyklační systémy pracují jen krátce a poté se musí pracně vyčistit. U nového vozidla však může obsluha v takovém případě s nástavbou pracovat bez recyklace. Objem již recyklované vody spolu s objemem čisté vody dává dostatečnou kapacitu, aby mohl stroj pracovat jako klasický kanalizační vůz,“ vysvětlili vodohospodáři.

Nový kamerový vůz

Na konci léta 2019 pořídili karlovarští vodohospodáři pro provoz kanalizací i nový kamerový vůz vybavený systémem pro inspekci potrubí větších profilů. Jedná se přitom o druhý vůz, první byl zakoupen. Vedle toho mají provozy kanalizací k dispozici další dva přenosné kamerové systémy pro prohlídky potrubí menších profilů.

 „Kamerové prohlídky jsou dnes běžnou součástí pravidelné péče o kanalizace. Využívají se ke zjišťování havarijních stavů potrubí, systematickému sledování technického stavu kanalizační sítě v rámci preventivní provozní činnosti, zjišťování míst a příčin úniku odkanalizovaných vod, případně nekontrolovaného vtoku vod do kanalizace či k upřesňování neznámého průběhu trasy potrubí. Slouží také k provádění kontrolních a revizních prohlídek dokončených staveb. Ročně provozy kanalizací pomocí kamerového monitoringu zkontrolují až 30 kilometrů sítě,“ řekli loni vodohospodáři. Nový vůz je vybaven kamerovým systémem nové generace CammBOSS IV, který lze používat pro monitoring potrubí o průměru DN 150 – DN 1000.

Společnost zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 189 000 obyvatel, v její správě je 26 úpraven pitné vody, 1553 kilometrů vodovodní sítě, 80 čistíren odpadních vod a 767 kilometrů kanalizací.

Scroll to Top