Vodakva: Začne se stavět druhá sušárna kalů

blank

Vodárny a kanalizace Karlovy Vary každým rokem financují zařízení vodovodů, kanalizací i souvisejících objektů ve výši 30 milionů. Další desítky milionů investují do nákupu stavební techniky, mechanizací, přístrojů, IT technologií a zlepšování provozního zázemí. Nyní jsme se zaměřili na výstavbu regionální sušárny kalů.

„Další unikátní technologie, kterou začalo sdružení ve spolupráci s Vodakvou před několika lety používat, se týká sušení kalů. Sušením se nejen výrazně sníží objem kalů, ale navíc se zajistí jejich hygienizace. Sušený granulát z kalů bude možné využít ve stavebnictví či pro výrobu energií. Již v roce 2016 byla v Karlových Varech instalována první nízkoteplotní sušárna kalů v ČR. Další sušárna, opět s využitím pro celý region, se začne příští rok stavět v areálu tachovské čistírny,“ uvedli západočeští vodohospodáři.

Vodakva zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 189 000 obyvatel regionu, v její správě je 26 úpraven pitné vody, 1553 kilometrů vodovodní sítě, 80 čistíren odpadních vod a 767 kilometrů kanalizací. „V systému péče o vodovody a kanalizace, ve kterém působíme, je hlavním investorem do vodovodů a kanalizací dobrovolný svazek 98 obcí Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech,“ sdělil ředitel společnosti Antonín Jágl.

Scroll to Top