Novinky v Botanické zahradě v Troji

blank

Botanická zahrada ušetří na zalévání přes tři miliony ročně. Od letošního roku bude zalévat vodou z Vltavy. Dále otevře areál u skleníku Fata Morgana a zavede nový vstup do vinice svaté Kláry. Ředitel zahrady Bohumil Černý chystá postavit nové návštěvnické budovy i vodovod. Investice se vyšplhají až na půl miliardu korun.

„Zalévat pitnou vodou je jednat neekologické, ale také neekonomické. Ročně jsme vydávali na závlahu pitnou vodu zhruba tři a půl milionu a následně budeme moci tyto prostředky přesměrovat někam jinam,“ řekl Bohumil Černý. Zahrada také plánuje modernizaci zázemí a expozic. Zhruba od dubna budou moci návštěvníci využívat nový vstup do vinice svaté Kláry, a to přímo ze zastávky Kovárna a zároveň zahrada zavede nový informační systém a otevře areál u skleníku Fata Morgana. „Tento projekt je důležitý i pro botanickou zahradu, protože zde bude zhruba na polovině celého území pěstevné zázemí, které rozšíří aktuální skleníky o různé záhony nebo na pěstovávání dřevin,“ doplnil Černý.

Botanické zahrady jsou odborné instituce, které mají za cíl uchovávat vědecky dokumentované a vedené sbírky rostlin. Od jiných zahrad a parků se liší zejména v naplňování cílů stanovených Mezinárodní unií botanických zahrad. Mezi hlavní činnosti patří spolupráce s odbornými organizacemi zapojenými do vědecko-technické práce s genofondem rostlin, spolupráce s ostatními botanickými zahradami za účelem ochrany přírody a zachování biologické různorodosti, zpřístupnění botanické zahrady široké veřejnosti především z důvodu jejího vzdělávání v oblasti ekologie, naplňování kulturních a rekreačních potřeb zajištění kontinuity rozvoje botanické zahrady.

Scroll to Top