Trpín by mohl získat osmimilionovou dotaci

blank

Pardubický kraj zřejmě finančně pomůže Trpínu s vybudováním kanalizace nebo řešením kůrovcové kalamity. Podpory by se mohli dočkat také místní hasiči. Informoval o tom Deník.

„U vodního účtu, na který získáváme prostředky na základě odběru podzemních vod, máme vytvořený dotační titul, který je zaměřen na zásobování pitnou vodou a odkanalizování obcí. Maximální podpora z krajského rozpočtu může činit čtyři miliony korun dva roky po sobě. Celkově tedy nejvýše osm milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Často skloňovaným tématem je také podpora dobrovolných hasičů. „V souvislosti s požadavky dobrovolných hasičů připravujeme změny u podpory dobrovolných hasičů, protože bychom nově chtěli podpořit nákup výstroje, která v kompletní sestavě vyjde přibližně na 40 tisíc korun na jednoho hasiče. Předpokládáme, že spoluúčast kraje na jednoho žadatele by byla 50 procent,“ sdělil Netolický.

Kraj chce také kvůli suchu založit Institut environmentálních výzkumů a aplikací Východní Čechy. Jeho vznik podpořila rada kraje a doporučila ho ke schválení krajským zastupitelům. Cílem institutu bude především příprava opatření, která mají pomoci regionu vypořádat se s následky sucha a zabránit jejich rozšíření, ale také organizace různých seminářů, workshopů a zajišťování osvěty.

Scroll to Top