Nedostatek podzemní vody

blank

Ke konci roku 2019 byl stav podzemních vod podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na téměř nejhorší úrovni. Celou zimu ústav eviduje také nedostatek sněhu. Oproti roku 2018 byl stav podzemních vod v loňském prosinci na většině míst silně podnormální, což znamená silné sucho.

Ačkoliv došlo v minulém roce k mírnému zlepšení, situace je stále vážná. Zlepšení zaznamenalo povodí horního Labe na severovýchodě Čech a na střední Moravě. Zhoršení ústav zaznamenal v povodí Vltavy v jižních Čechách nebo dolního Labe v severních Čechách.

„Česku chybí zejména sněhová pokrývka ve středních a vyšších nadmořských výškách, jejíchž odtávání by doplnilo hladiny podzemních vod,“ vysvětlila Dagmar Honsová z Meteopressu. Dešťové a sněhové srážky by se však měly vyskytnout v dalších dnech na horách. „V příštím týdnu již pravděpodobně začnou do střední Evropy postupovat frontální systémy z Atlantického oceánu. Naše území se tak bude střídavě nacházet v teplejším a chladnějším vzduchu a na horách se budou střídat srážky dešťové a sněhové,“ dodal ČHMÚ.

Scroll to Top