Vyžlovce u Prahy slouží opravená čistírna za 40 milionů

blank

Zařízení získalo novou technologii a zvýšila se jeho kapacita. Kromě toho bylo součástí projektu vybudování bezpečnostní záchytné nádrže pro případ havárie. Stavba trvala sice jen rok, ale v plánech Vyžlovky akce figurovala nejméně šest let. V obci žije 700 lidí, kapacita čistírny je 1200 obyvatel.

„Byla to rekonstrukce a intenzifikace čističky, která fungovala už téměř 20 let. Nyní má kompletně vyměněnou technologii. Udělali jsme si tam i rybníček, do nějž se čistírna vypouští,“ uvedl starosta obce Jan Pelikán, podle kterého většinu nákladů pokryla dotace z Operačního programu Životní prostředí, jelikož bez ní by akci obec s devítimilionovým rozpočtem nezvládla.

Vodohospodářskou infrastrukturu významně posiluje celý Středočeský kraj. Region reaguje na aktuální potřeby včetně změn v počtu obyvatel. Podle směrnice Evropského parlamentu a Rady (č. 2000/60/ES) byla totiž do vodního zákona transponována povinnost zajistit do 31. prosince 2010 u aglomerací o velikosti větší než dva tisíce obyvatel odvedení a čištění odpadních vod.

„Povinnost zajistit odvedení a čištění odpadních vod v aglomeracích nad 2000 obyvatel do 31. prosince 2010 v celém Středočeském kraji byla splněna. Jako splnění povinnosti se považuje připojení alespoň 75 % obyvatel na splaškovou kanalizaci zakončenou kapacitní čističkou odpadních vod,“ uvedla pro portál nasregion.cz Helena Frintová z tiskového oddělení Středočeského kraje. V kraji výrazně stoupá počet obyvatel. Do rozvíjejících částí okolo Prahy by také měla téct voda z Pražských vodovodů a kanalizací.

Scroll to Top