Pokuty za nelegální vypouštění odpadní vody a odběr podzemní vody

blank

Česká inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích potrestala pražskou společnost Gnosis, která provozuje dva hotely na Šumavě a vypouštěla z nich odpadní vodu do potoku a odebírala bez povolení podzemní vodu. Při provozování hotelů firma několikrát porušila vodní zákon na území druhé zóny národního parku. Informoval o tom portál idnes.cz. 

Podle inspekce dostala společnost Gnosis první pokutu za to, že Penzion Hájenka na Knížecích Pláních odebíral bez povolení podzemní vodu z vrtané studny. „Od ledna 2018 do září 2019, kdy jsme tam byli na neohlášené kontrole, odebrala podle našeho výpočtu neoprávněně 1 225 metrů krychlových podzemní vody,“ uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Druhá, dvousettisícová, pokuta, se týkala znovu Penzionu Hájenka a hotelu Alpská vyhlídka na Bučině nedaleko Kvildy. „Z čistírny Hotelu Alpská vyhlídka byly odpadní vody nelegálně vypouštěny od konce března do srpna 2018 do levostranného přítoku Čertova potoka. Z čistírny odpadních vod Penzionu Hájenka bylo nelegálně vypouštěno od ledna 2018 do září 2019, a to do bezejmenného přítoku Vltavského potoka,“ vysvětlil Jiráček.

Podle něj navíc inspektoři zjistili problém s čistírnou Penzionu Hájenka. „Nebyl například čištěn česlicový koš, který byl v době kontroly zaplněn toaletními potřebami. Každé vybočení z optimálních technologických parametrů přitom znamená snížení čistícího účinku čistírny,“ sdělil Jiráček. Další pochybení inspektoři objevili v případě Hotelu Alpská vyhlídka.

„V době kontroly nebyl zpracován havarijní plán pro nakládání lehkým topným olejem schváleným vodoprávním úřadem. Pokud plán chybí, zvyšuje se riziko, že případná havárie nebude řešena dostatečně rychle a efektivně. Celý areál hotelu se přitom nachází na svažitém terénu, kde dochází k rychlému úniku kapalných látek. Navíc se objekt nachází v Národním parku Šumava, takže snaha eliminovat havárii jakéhokoli rozsahu by měla být nejvyšší prioritou provozovatele,“ dodal Jiráček. Firma se proti pokutám neodvolala.

Scroll to Top