Vyhlášení referenda při nejbližších volbách ve Zlíně

blank

Krajský soud v Brně rozhodl, že statutární město Zlín má při nejbližších volbách vyhlásit referendum k problematice provozu vodárenství. Představitelé Zlína rozsudek akceptují, město kasační stížnost nepodá. Referendum bude obsahovat jen jednu otázku. U dvou otázek Krajský soud v Brně konstatoval rozpor se zákonem v takové míře, že o nich referendum konat vůbec nelze.

Otázka, ke které se budou obyvatelé Zlína v referendu vyjadřovat, zní: „Souhlasíte s tím, aby statutární město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská?“ V případě, že lidé v referendu rozhodnou kladně, mělo by město dle rozhodnutí krajského soudu „činit v rámci své samostatné působnosti vše k ukončení provozování infrastruktury na území města“. V opačném případě by se na provozu nic měnit nemělo.

V kauze ohledně VaK Zlín padl v březnu 2018 důležitý verdikt. Ten je příznivý pro Moravskou vodárenskou. Rozhodčí soud sdělil, že smlouva z roku 2004, kdy se rozhodovalo o prodeji části podniku, je platná. Současný model kritizuje řada akcionářů, tedy obcí a měst. Původně iniciátoři referenda chtěli, aby lidé hlasovali o třech otázkách. Hlasovat se mělo například o odvolání vedení zlínských Vodovodů a kanalizací a zvolení nových členů představenstva a také o změně systému provozování. Krajský soud v Brně poté rozhodl, že otázky jako celek jsou nehlasovatelné a referendum není možné vyhlásit.

Například podle člena přípravného výboru Pavla Sekuly je smutné, že volení představitelé města a zvláště primátor hovoří jinak a snaží se záležitost bagatelizovat. „Rozhodující ovšem bude, zda bude referendum z našeho pohledu úspěšné, či nikoliv. V případě, že občané rozhodnou a odpoví na danou otázku ANO, věřím tomu, že právě představitelé hnutí ANO budou vůli občanů chápat dostatečně jasně. Koneckonců se bude jednat i o jejich úspěchu v krajských volbách a volby do městského zastupitelstva budou již za dva roky a věřím, že by si voliči případnou neúctu k jejich rozhodnutí dobře zapamatovali,“ doplnil loni Sekula.

Scroll to Top