Vodárna Plzeň proinvestovala 300 milionů

blank

Firma loni více než polovinu investic vložila na obnovu vodohospodářské infrastruktury, jako jsou vodovodní a kanalizační řady nebo čerpací stanice. Další investice směřovaly na odkanalizování plzeňského městského obvodu Lhota, do stavby retenční nádrže Vinice, smart meteringu a na obnovu vozového parku. Pro ČIANEWS to uvedla mluvčí společnosti Dana Veselá.

Pro rok 2020 chystá Vodárna Plzeň investice ještě o sto milionů korun vyšší. K největší investici společnosti patří pokračování realizace Retenční nádrže Vinice, kam směřuje 182,5 milionu. Ta má zadržovat a postupně uvolňovat až 6000 kubíků vody z přívalových dešťů. Na stavbu nádrže naváže rekonstrukce a rozšíření roudenského kanalizačního sběrače za 80 milionů korun. V tomto případě se jedná o společnou investici společnosti a města Plzeň. Dalším plánovaným projektem je odkanalizování obvodu Lhota za 155 milionů.

Vodárna rozvíjí také smart metering. Loni nainstalovala na dalších 1200 místech dálkové odečty. Je to součásti projektů zaváděných chytrých řešení Smart City Plzeň. Jedná se o technické zařízení umístěné přímo na vodoměru a skládá se ze snímače a vysílače, přes nějž odcházejí informace prostřednictvím IoT sítě do informačního systému společnosti. Technologie podle vodohospodářů přináší řadu výhod. Zatímco dříve se vodoměr musel fyzicky odečíst, nový systém umožňuje vysílání informací o stavu, průtoku, spotřebě či zamrznutí, které přijímá zákaznické centrum vodárny.

Společnost má zhruba 43 tisíc odběrných míst. K největším odběratelům vody patří Plzeňská teplárenská, Plzeňský Prazdroj, Stock Plzeň-Božkov a Fakultní nemocnice Plzeň.

Scroll to Top