Kašperské Hory opravily prameniště za 16 milionů korun

blank

Šumavskému rekreačnímu městu s 1500 obyvateli nově slouží zmodernizované prameniště vody. Dále Kašperské Hory opravily čistírnu odpadních vod. ČTK o tom informovala starostka Bohuslava Bernardová. Město disponuje dvěma zdroji vody. Jeden se nachází na kopci Žďánov a druhý vede z jihočeských Řetenic pět kilometrů dlouhým potrubím. 

„Musím říci, že němečtí předkové své dílo odvedli úplně perfektně. Ze zářezů to jde do jímek, které jsou různě propojené, pak do odkyselovací stanice. Některé byly za ta léta úplně netknuté a nemusely se opravovat, betony v podzemí všechno vydržely,“  řekla k rekonstrukci prameniště Bernardová.

Prameniště si Kašperské hory opravily z vlastních prostředků. „Dotaci jsme si na ně nakonec nevzali, protože by nás vodné a stočné vyšlo na stovku. Ale máme dotaci na rekonstrukci čistírny odpadních vod za 20 milionů korun, což nám výrazně navýšilo stočné,“ uvedla starostka. Čistírna už je po zkušebním provozu zkolaudovaná. Podle ní ještě městu zbývá propojit potrubím Starý a Nový Žďánov, což vyjde na dva až čtyři miliony korun. Napoprvé akce podle Bernardové nevyšla kvůli příliš vysokým finančním požadavkům zhotovitele.

V oblasti Kašperských Hor se údajně nachází až 120 tun zlata, kvůli kterému zde probíhaly průzkumné vrty. O případnou těžbu usilovala v 90. letech 20. století kanadská společnost TVX Bohemia Důlní. Po odmítnutí ze strany úřadů žalovala stát o 700 milionů korun za údajný ušlý zisk. U soudů však neuspěla.

V posledních letech se o těžbu zajímala také Treasure Valley Holding s finanční podporou z Nizozemska, která dokonce v katastru koupila zhruba 50 hektarů pozemků. Před čtyřmi lety ministerstvo životního prostředí firmě zamítlo dvě ze tří podaných žádostí na průzkum ložisek zlata.

Scroll to Top