Superpočítač pro české meteorology

blank

Český hydrometeorologický ústav ho bude mít jako zálohu k současnému počítači, který vytváří numerický model pro krátkodobé předpovědi Aladin. Nová technologie za 80 milionů korun má sloužit pro předpovědi při různých scénářích klimatické změny a zpřesní i sezonní předpovědi.

„Budeme s ním schopni spočítat, co se stane na území Česka v horizontu deseti, 50 či 100 let při různých scénářích změny klimatu. Jak bude například pršet v Podyjí, jaké tam budou teploty. Co nastane, když se oteplí v průměru o půl stupně,“ uvedl ředitel ústavu Mark Rieder.

Díky nově získaným datům bude také možné plánovat hospodaření s vodou v jednotlivých regionech. „Pokud se třeba někde zvýší výpar, nemá cenu budovat vodní nádrže či mokřady,“ podotkl Rieder.  Počítač také bude umět spočítat sezónní předpovědi. „Nyní to tak neděláme. Využíváme statisticko-analogovou metodu, kdy se vezme rozložení tlakových polí, porovná s minulostí a zjistí se, že třeba před 30 lety byla stejná situace, a jak se to vyvíjelo. Předpoklad je, že by to tak mohlo probíhat i v daný rok,“ řekl Rieder.

Zatím není jasný výrobce nového počítače. Ústav vypsal veřejnou zakázkou a rozhodnout by se mělo během prvních třech měsíců nového roku. Náročná technika vyžaduje také řadu přípravných kroků – od úpravy trafostanice přes dobudování vodního chlazení až k vylepšení síťové infrastruktury.

Scroll to Top