Půta připouští obavy z rozšíření těžby dolu Turów

blank

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta připustil možnost, že polská strana povolí prodloužení těžby v hnědouhelném dole Turów u česko-polské hranice bez ohledu na námitky sousedů v Česku a Německu. Podle něj společnost PGE, která důl vlastní, požádala o prodloužení současného povolení k těžbě platného od roku 1994 o dalších šest let.

„PGE zřejmě spustila záložní plán. Pochopili, že EIA nebude tak rychle, jak ji potřebují. Oni si schválí prodloužení těžby v rozsahu stávajícího dobývacího prostoru a myslím si, že to bude znamenat, že tam žádné přeshraniční projednávání nebude. Že to bude s vyloučením veřejnosti,“ řekl Půta. Podle něj jsou události z posledních dnů důkazem, že pro Poláky je výroba elektřiny z uhlí v Turówě klíčová.

Kvůli chystanému rozšíření dolu Turów chce kraj ve spolupráci s Frank Bold Advokáti podat žalobu, ve které u polského soudu napadne změnu územního plánu Bogatyně. Ministerstvo životního prostředí ČR také vydalo v listopadu ve spolupráci s Libereckým krajem a Českou geologickou službou nesouhlasné stanovisko k záměru Pokračování těžby ložiska hnědého uhlí Turów.

Důl by se totiž měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní terénu, spodní část takzvané dobývky by měla být 30 metrů pod hladinou moře. Kraj je skeptický k polskému ujišťování, že rozšíření dolu nebude mít negativní dopad na hluk, prašnost a kvalitu vody na české straně hranice. Na německé straně se obávají, že se budou propadat mosty, cesty a praskat domy. Polská strana již přiznala možný dopad v podobě úbytku podzemní vody směrem k osadě Uhelná.

Scroll to Top