SVAS: Vylitím oleje do kanalizace si můžete způsobit nemalé problémy

blank

Vodohospodáři napříč Českem s blížícími se Vánoci opět apelují na ekologickou likvidaci oleje ze smažených řízků a kaprů. Například neuvážené vylití oleje do kanalizace vyšlo loni 70 zákazníků Středočeských vodáren na téměř čtvrt milionu korun.

„Určitě není dobré řešení zlikvidovat použitý olej z domácností vylitím do kanalizace. Bohužel si ne všichni uvědomují, že tuk v kanalizačním potrubí ztuhne. Tím dochází k jeho usazování a následnému zanášení potrubí kanalizační přípojky a kanalizace. To má za následek omezenou průtočnost v kanalizačním potrubí. Přebytečný tuk z domácností se odevzdává do k tomuto účelu určených nádob, nebo ve sběrných dvorech. Tím se předejde zbytečným výdajům spojeným s čištěním kanalizační přípojky, ale i starostem s ucpanou přípojkou nejen v době vánočních svátků,“ upozornil technolog pitných a odpadních vod Středočeských vodáren Tomáš Hloušek.

Podle manažera provozu SVAS Vladimíra Dragouna se náklady spojené s čištěním kanalizační přípojky a kanalizace pohybují v průměru mezi 2000 až 5000 korunami podle náročnosti jednotlivých případů a hradí je vlastník kanalizační přípojky. Velkým problémem, který způsobuje komplikace nejen v kanalizaci, ale hlavně v čistírně odpadních vod, jsou také vlhčené ubrousky. „Mezi dalšími hygienickými potřebami, které nepatří do odpadní vody, jsou vatové tyčinky. Ty na sebe dokáží nabalit cokoliv, jako jsou například papíry, hadry, a pak tento útvar dokáže ucpat čerpadlo. Proto doporučujeme zákazníkům, aby raději předcházeli problémům s ucpanou kanalizací, a vše co do ní nepatří, likvidovali jako komunální odpad, nebo ve sběrných dvorech,“ doporučil Vladimír Dragoun.

Scroll to Top