V Rychnově nad Kněžnou vznikne nová vodohospodářská společnost

blank

Ve městě budou založeny Vodovody a kanalizace Rychnov nad Kněžnou. Městská organizace v budoucnu převezme infrastrukturu od společnosti Aquaservis, která má rakouské vlastníky. Aquaservis v Rychnově provozuje infrastrukturu 19 let. Již na jaře zastupitelstvo rozhodlo, že jí smlouvu neprodlouží. Rychnovští vodohospodáři by měli provoz převzít od ledna 2021.

„Veškerá infrastruktura od vrtů přes úpravnu vody a všechny vodovodní řady po kanalizaci a čistírnu odpadních vod patří městu. Proto si myslím, že by se o ně mělo město také starat,“ řekl na zastupitelstvu starosta Rychnova Jan Skořepa. Podle zastupitelů zisk z provozu plyne do zahraničí, místo aby zůstal ve městě. Skořepa sdělil, že se ročně na vodném a stočném vybere 43 milionů korun a 10 milionů korun platí firma městu za nájem infrastruktury.

„V posledních letech město nainvestovalo do vodovodů a kanalizací přes 140 milionů korun. Tam je poměrně výrazný rozdíl. Bez ohledu na objem prostředků, který se vybírá, je firma schopná fungovat soběstačně. Myslím, že to dokážeme provozovat úplně stejně, a navíc s tím, že všechny vybrané prostředky z vodného a stočného se dostanou do provozu a do investic,“ doplnil Skořepa.

Scroll to Top