Vzdělávací programy Strom života a Planeta Oxidan sklízí ocenění

blank

SmVaK Ostrava a spolek EduLudus jsou díky Stromu života school friendly. Program nyní uspěl i ve vzdělávacím programu Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Dříve již byl oceněn jako jeden z nejinovativnějších v České republice v prestižní soutěži Eduina.

Vzdělávací program Strom života o významu vody pro člověka a přírodu letos vstoupil do pátého školního roku. Loni se k němu rovněž přidala Planeta Oxidan určená pro nejvyšší ročníky základních škol. „Oba programy sklízí kromě nadšeného přijetí u dětí druhého stupně základních škol, pozitivních reakcí ze strany rodičů a učitelů také ocenění odborné veřejnosti a podnikatelského sektoru. Na začátku roku se dostal Strom života mezi finálovou dvanáctku prestižního klání Eduina, nyní vystoupal na stupně vítězů jako jeden z nejpřínosnějších vzdělávacích programů v Moravskoslezském kraji. Oba programy vyvinuli ve spolupráci experti ze SmVaK Ostrava s odborníky na inovativní formy vzdělávání ze spolku EduLudus,“ vysvětlil mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt.

Programy oceňuje široká odborná veřejnost, podnikatelský sektor i rodiče. Soutěž School Friendly pak vyhlašuje Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a jsou v ní podle Síbrta oceněny podnikatelské subjekty, které spolupracují s různými typy škol v kraji – od školek až po univerzity, propojují, sdílejí a dále rozvíjejí spolupráci mezi firmami a školami a ukazují cestu, motivují, pomáhají měnit myšlení a převzaly spoluodpovědnost za budoucí generace. Vzdělávací programy Strom života a Planeta Oxidan rovněž aplikují ve školách metodu Edularp, hraní rolí na živo.

„Výrazněji akcentuje společenskou odpovědnost při nakládání se zdroji. Děti si díky hře uvědomí, že rozvoj společnosti není možný bez spolupráce a udržitelného zacházení s vodními zdroji a produkovanou odpadní vodou. S každou zúčastněnou třídou pracují naši animátoři – většinou studenti a absolventi pedagogiky nebo psychologie – zážitkově celý vyučovací den. Jdou do hloubky a kromě logického uvažování působí výrazně na emoční stránku vnímání, kterou během hry u dětí rozvíjí. Jsme přesvědčeni o tom, že to je cesta k tomu, aby si děti odnesly z programu co nejvíce a nevypustily vše z hlavy hned v prvním momentě, kdy si zapnou mobilní telefon nebo tablet a přihlásí se na svou oblíbenou sociální síť,“ doplnil Josef Kundrát ze spolku EduLudus, který obě hry ve spolupráci s odborníky ze SmVaK Ostrava vyvinul.

Scroll to Top