Dukovanská elektrárna obhájila mezinárodní normy

blank

Jaderná elektrárna splňuje normy v oblasti ochrany životního prostředí. S tímto závěrem přišla mezinárodní kontrola auditorů. Ta navštívila provozní části elektrárny, chemické laboratoře, stanici hasičského záchranného sboru nebo čistírnu odpadních vod.

 „Žádné neshody v elektrárně Dukovany jsme neshledali. Pozitivně hodnotíme dodržování předpisů. I přes některá doporučení směřující k dodavatelům může být elektrárna příkladem ostatním firmám, u nichž dnes v oblasti životního prostředí vnímáme značný rozdíl,“ okomentoval kontrolu vedoucí týmu z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas GL Vlastimil Pejčoch.

Dukovany drží certifikát systému řízení ochrany životního prostředí od roku 2001. „Certifikát, který letos elektrárna obhájila, platí na tři roky. Každý rok pak elektrárna musí plnění mezinárodní normy auditorům prokázat během dílčích auditů,“ sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Dukovany opravily čtvrtou z osmi chladicích věží

Každá z věží měří 125 metrů. Na obnově vnitřního a vnějšího pláště technici pracovali deset měsíců, práce vyšly na 50 milionů korun. Během příštího roku přijde na řadu modernizace další věže. Z pohledu úspory vody je klíčové to, že z chladicích věží stoupá čistá pára. Díky provedeným úpravám vnitřních vestaveb u všech osmi věží se tak podle mluvčího snížil odpar vody, čímž klesla její spotřeba z řeky Jihlavy.

Spotřeba povrchové technologické vody v Jaderné elektrárně Dukovany má klesající tendenci. Ve srovnání s rokem 2012 se snížila zhruba o 20 procent. Dukovany se nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče a jedná se o první provozovanou jadernou elektrárnu na území Česka. Pro její potřeby byla vybudována nádrž Dalešice, která patří k největším na Moravě. V roce 2016 odebrala Jaderná elektrárna Dukovany 43,2 milionu metrů krychlových povrchové technologické vody. Oproti roku 2015 je to 3,5% pokles.

Scroll to Top