Dukovany opravily čtvrtou z osmi chladicích věží

blank

Každá z věží měří 125 metrů. Na obnově vnitřního a vnějšího pláště technici pracovali deset měsíců, práce vyšly na 50 milionů korun. Během příštího roku přijde na řadu modernizace další věže. Informoval o tom mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Z pohledu úspory vody je klíčové to, že z chladicích věží stoupá čistá vodní pára. Díky provedeným úpravám vnitřních vestaveb u všech osmi věží se tak podle mluvčího snížil odpar vody, čímž klesla i spotřeba vody z řeky Jihlavy. Spotřeba povrchové technologické vody v Jaderné elektrárně Dukovany má klesající tendenci. Ve srovnání s rokem 2012 se snížila zhruba o 20 procent.

„Hospodaření s vodou se nejen v České republice stává v posledních letech velkým tématem, během posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu v ČR o více než třetinu. Jako energetici řadíme vodu ke klíčovým vstupním surovinám pro výrobu. Optimalizace její spotřeby a neustálé hledání úspor jsou i pro nás stále aktuální,“ řekla před dvěma lety ředitelka divize Správy ČEZ Michaela Chaloupková.

Dukovany se nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče a jedná se o první provozovanou jadernou elektrárnu na území Česka. Pro její potřeby byla vybudována nádrž Dalešice, která patří k největším na Moravě. V roce 2016 odebrala Jaderná elektrárna Dukovany 43,2 milionu metrů krychlových povrchové technologické vody. Oproti roku 2015 je to 3,5% pokles.

Scroll to Top