ČIŽP: Čistírna na Lysé hoře je přetěžována

blank

Česká inspekce životního prostředí přišla se závěrem, že je čistírna odpadních vod Lysá hora přetěžována. Vede to k jejím kolapsům. Provozovatelem je společnost AK 1324, která už byla potrestána stotisícovou pokutou. Od května 2018 do srpna 2019 totiž nesplnila povinnost udržovat čistírnu v řádném stavu tak, aby nedocházelo vlivem vypouštění odpadních vod k ohrožování vod podzemních. Ve stejném období rovněž neměřila míru znečištění odpadních vod vypouštěných z čistírny.

„V průběhu kontroly jsme zjistili vážné závady v provozování systému čistění, zejména pak nedostatečné provzdušňování aktivační směsi, únik kalu do odtoku z čistírny a nefunkčnost biologického filtru. Naměřené koncentrace prokazují nedostatečnou účinnost stávající čistírny odpadních vod. Ta je hydraulicky i látkově přetěžována z důvodu nedostatečné kapacity, a to zejména o víkendech, kdy se návštěvnost Lysé hory zvedá až k pěti tisícům turistů,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava Karel Kozubek.

Podle inspekce je ten, kdo vypouští odpadní vody do vod povrchových nebo podzemních, povinen v souladu s rozhodnutím vodoprávního úřadu měřit objem vypouštěných vod a míru jejich znečištění. Odběry a rozbory mohou navíc provádět jen oprávněné laboratoře. „Odběr vzorků odpadní vody ale ve dvou případech provedla sama obviněná společnost, která nemá potřebnou odbornou způsobilost. Výsledky rozborů těchto vzorků proto nelze považovat za relevantní pro vyhodnocení podmínek na vypouštění odpadních vod,“ uvedl Kozubek. Podle inspekce byly navíc komplikace s čistírnou v Beskydech zjištěny již v roce 2016.

Scroll to Top