Nový zvedací most přes kanál mezi Stromovkou a Císařským ostrovem

blank

Stavba významného projektu v metropoli by mohla začít v roce 2022. ČTK o tom informoval zástupce ředitele a mluvčí Ředitelství vodních cest ČR Jan Bukovský. Zatím není jasné, kolik by měl most stát. Ten současný betonový sice chtěly Vodní cesty jen zvýšit, ale Praha 7 byla proti.

„Zvedací most je momentálně jediným řešením. Projektování tohoto mostu bude zahájeno ihned na počátku roku 2020 tak, aby stavba byla připravena co nejdříve. Budeme se snažit stavbu realizovat v roce 2022,“ uvedl Bukovský. Ředitelství vodních cest ČR chce zajistit možnost proplutí vyšších lodí. „Zvýšit podjezdnou výšku je nezbytné, protože odpovídá koncepci vodních cest ukládající vyřešit současné omezené výšky lodí na Vltavě od Mělníka do Prahy,“ řekl dále Bukovský, podle kterého podnik zvýší podjezdnou výšku dalších mostů přes Vltavu u středočeského Mělníka.

Proti původnímu plánu, který spočíval ve zvýšení stávajícího mostu, se Praha 7 ohradila. „Je nepřípustné, aby tam byla rampa ještě příkřejší, než je ta současná. Vozíčkáři a rodiče s kočáry nebo s dětmi na odrážedlech by tam měli problémy a most by pro ně byl nepřátelský,“ zdůraznil ČTK starosta Jan Čižinský.

Foto: pelcak.cz

Scroll to Top