PVK vypsaly tendr za 360 milionů

blank

Pražské vodovody a kanalizace vypsaly zakázku na průzkumné práce. Jde například o zajištění diagnostiky a průzkumu kanalizační sítě. Lhůta pro doručení nabídek nebo žádostí o účast je do 17. prosince 2019.

Pražské vodovody a kanalizace provozují vodohospodářskou infrastrukturu hlavního města Prahy. Zabývají se výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod. Zajišťují výrobu vody pro 1,2 milionu obyvatel hlavního města Prahy a dalších 60 tisíc obyvatel Středočeského kraje. Provozují úpravny vody Káraný a Podolí. Vodárna v Podolí je rezervním zdrojem. Z úpravny vody Želivka vodu nakupují.

Praha také v roce 2018 zaplatila Veolii za 49 procent v PVK 1,754 miliardy korun. PVK inkasují podle informací zveřejněných ve výroční zprávě z roku 2016 z vodného a stočného asi šest miliard korun ročně, z čehož platí Praze dvoumiliardový pronájem a další prostředky míří do infrastruktury. Za investice do obnovy a rozvoje infrastruktury nese zodpovědnost magistrát.

Externí poradci magistrátu dříve uvedli, že se prostředky vložené do odkupu podílu vrátí a dividendy by měly hlavnímu městu do roku 2028 přinést nejméně tři miliardy korun. Praha ale potřebuje získat nadpoloviční podíl v PVK, aby mohla o fungování vodárenství na území města plně rozhodovat. Stoprocentně chce podnik vlastnit do roku 2028.

Scroll to Top