Významné investice v Pelhřimově

blank

Pelhřimov chce proinvestovat 213 milionů. Návrhem investiční části rozpočtu, který počítá také s přípravou stavebních pozemků, se budou zastupitelé zabývat 4. prosince. Rozpočet města pro rok 2020 bude 542 milionů korun. Nebudou chybět ani vodohospodářské projekty. Dalším klíčovým tématem je vypovězení smlouvy společnosti Vodak Humpolec.

Vedení města očekává, že dotace z části pokryje rekonstrukci obou travnatých fotbalových hřišť a atletického oválu. Dotační prostředky by ale chtělo využít i na modernizaci kanalizace ve Skrýšově a vodovodu včetně dalších vodohospodářských zařízení pro místní části. Ve Skrýšově vyroste 40 nových parcel. Investiční rozpočet 200 milionů korun má šestnáctitisícový Pelhřimov poslední čtyři roky. V předešlých letech se pohyboval mezi 100 až 150 miliony.

Pelhřimov vypoví smlouvu společnosti Vodak Humpolec

Výpověď k 1. lednu 2019 již schválili zastupitelé. Provozovatele bude město hledat v koncesním řízení. Ve hře je i varianta, že dostane provoz na starost městská firma.

Vodohospodářská infrastruktura v Pelhřimově má jednoho majitele a dva provozovatele. Kanalizační a vodovodní síť patří městu, a to ji částečně provozuje prostřednictvím městské společnosti s ručením omezeným. Infrastrukturu pro dodávky pitné vody provozuje Vodak Humpolec. Podle starosty Ladislava Meda současnému provozovateli vodovodu město ročně podle starosty platí přes čtyři miliony korun. Podmínky nového modelu provozu by měly být známé ještě letos.

Pelhřimov musel také před časem zaplatit půlmilionovou pokutu za to, že v letech 2013 a 2014 špatně stanovil výši vodného. Pro obyvatele to byl šok. Radnice ve zmiňovaném období navýšila občanům cenu za vodu o 19 procent. Tehdejší vedení města krok ospravedlňovalo tím, že cena byla v minulých letech nízká. V Pelhřimově se navíc chystaly významné investice do vodárenské infrastruktury. Finanční úřad rozhodl, že kalkulace u vodného nebyla v letech 2013 a 2014 v Pelhřimově správná.

Městu za to vyměřil pokutu ve výši půl milionu korun. Ve zprávě auditora stojí, že podle zjištění kontroly hodnota jednotkového zisku u kalkulace vodného vykázala meziroční nárůst 48,21 procenta, povoleno je maximálně sedmiprocentní meziroční navýšení zisku. Se zprávou auditora se pelhřimovská radnice neztotožnila. Proti sankci se odvolala. Vyšší instance finančního úřadu pokutu potvrdila a na začátku ledna 2017 ji Pelhřimov zaplatil.

Scroll to Top