Na Prostějovsku vzniká stometrová protipovodňová hráz

blank

V místní části Čelechovic na Hané, Studenci, je na pořadu dne stavba protipovodňové hráze.  Rozsáhlý projekt v místní trati Zápověda zajistí podle Deníku ochranu před následky přívalových dešťů. Lokalita již byla v minulosti postižena velkou vodou opakovaně.

„Ve Studenci jsme měli velké problémy s vodou v roce 2007 a opakovaně i v loňském roce. Čekalo se dvanáct let. Konečně se začalo stavět, věříme, že nám to pomůže proti případným následkům přívalových dešťů,“ sdělila Deníku starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová.

Stavbu realizuje Státní pozemkový úřad. „Ve Studenci realizujeme protipovodňovou hráz, která má za úkol ochránit obec před záplavami. Jedná se o první etapu společných zařízení, které byly navrženy v rámci dokončených komplexních pozemkových úprav,“ uvedla mluvčí úřadu Lenka Růžková.

Podle ní bude hráz vybavena výpustí, bezpečnostním přelivem a tlumícím objektem. „Nad hrází v ose toku přívalových srážek jsou budovány dvě zemní hrázky ze zeminy, kamene a dřeva. Součástí stavby je rovněž bezpečné převedení vod pod státní silnicí, kdy stávající propustek bude nahrazen kapacitnějším,“ doplnila Růžková. Stavba za 13,4 milionu bude dokončena do června 2020 a Státní pozemkový úřad na ni získal dotaci z Programu rozvoje venkova.

Scroll to Top