Česko na 8. příčce udržitelného rozvoje v Evropě

blank

Srovnání států Evropské unie v Evropské zprávě o udržitelném rozvoji ukazuje na skutečnost, že Česká republika zůstává na špici i ve srovnání s nejrozvinutějšími státy světa. Česko za sebou zanechalo i Velkou Británii, Belgii či Nizozemsko.

„Zpráva ukazuje, že se Česká republika v přístupu k udržitelnému rozvoji neztratí ani mezi nejvyspělejšími státy světa. Cíle udržitelného rozvoje zcela plníme v oblasti chudoby, velmi dobře si vedeme i v oblasti vodního hospodářství, slušně jsme na tom v udržitelnosti našich měst nebo ochraně přírody. Rezervy máme v ochraně klimatu, zejména kvůli vysokým emisím skleníkových plynů při výrobě energie,“ shrnul výstupy zprávy náměstek pro řízení sekce politiky a mezinárodních vztahů Vladislav Smrž.

Česko se může pochlubit například tím, že je premiantem v míře nízkého rizika ohrožení chudobou, která je vůbec nejnižší ze všech zemí EU. Podle zprávy si Česko také dobře vede v rozsahu chráněných území důležitých pro ochranu biodiverzity, stejně jako se zlepšuje kvalita podzemních vod. Evropská zpráva o udržitelném rozvoji vychází ze dvou zdrojů dat. Jedny prameny jsou z evropského šetření Eurostatu a druhé z celosvětového hodnocení, SDG Indexu. Vedoucím týmu sestavující zprávu je Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity.

Scroll to Top