Unikátní soběstačný dům v jižních Čechách

blank

Dům zachytí maximum dešťové vody, budou s ní splachovat a po přečištění využijí například ve sprše. Projekt již sbírá mezinárodní ocenění. Dům se začal stavět u Vyššího Brodu v Jižních Čechách. Redakci vodarenstvi.cz zajímala zejména koncepce vodního hospodářství stavby.

„Naším cílem bylo navrhnout malý, pokorný, poctivý domek s dlouhou životností. I proto jsme se rozhodli pro celokeramickou variantu. Vybrané cihly budou minimalizovat spotřebu energie a pomáhat udržovat tepelný komfort v zimě i v létě, navíc všechny prokazatelně pocházejí z České republiky. Tím největším oříškem je samozřejmě rozchodit dům komfortně bez přítomnosti inženýrských sítí. Na to už byl potřeba poměrně široký technický tým. Tato krajní varianta nabízí spoustu ponaučení a možná vylepšení pro standardní napojenou výstavbu,“ popsal základní parametry stavby zakladatel projektu Pavel Podruh.

Prioritou návrhu vodního hospodářství bylo minimalizovat spotřebu pitné vody z vrtané studny na pozemku. Proto bude zadržována dešťová voda v podzemní nádrži o objemu 16 kubíků, a nahradí tak přibližně polovinu spotřeby pitné vody v porovnání s běžným domem. Dešťovka bude rovněž po přečištění využívána pro splachování, praní, ale i sprchování. Sloužit bude také pro závlahu zahrady.

Pokud bude dešťové vody nedostatek, systém automaticky přepne na pitnou vodu z vrtu, naopak přebytek bude akumulován ve venkovním jezírku. Odpadní vody pak budou čištěny biologickou čistírnou a dále vsakovány na pozemku, čímž se koloběh vody uzavře. Za návrhem koncepce vodního hospodářství stojí firma Envi-Pur.

 

Scroll to Top