Pardubické vodárny zdražují vodu

blank

V příštím roce zdraží v Pardubicích a okolních obcích vodné a stočné o 5,35 procenta. Letos domácnosti platí 85,66 korun za metr krychlový.

„V naší společnosti se jedná o cenu jednosložkovou, která obsahuje veškeré ekonomicky oprávněné náklady a přiměřený zisk. Sociálně únosná cena pro vodné a stočné na rok 2020 je pro Pardubický kraj vypočtena ve výši 109,85 koruny za metr krychlový,” uvedl mluvčí vodáren Aleš Hudec. Od května, kdy podnik předpokládá, že začne platit novela zákona o dani z přidané hodnoty, která vodárenské služby sníží z 15 na deset procent.

Loňské výnosy vodáren činily 727 milionů korun a náklady 712 milionů korun. Nezdaněný zisk dosáhl 15 milionů korun. Čistý zisk byl o čtyři miliony korun nižší. K nejnáročnějším investičním akcím v posledních letech patří modernizace úpravny vody v Mokošíně za 200 milionů korun. Hlavními akcionáři jsou město Pardubice a další města a obce v okolí. Ke konci roku 2017 společnost provozovala 718 kilometrů kanalizační sítě, které odvádí odpadní vodu pro necelých 80 procent okresu Pardubice.

Scroll to Top