Fryšava bude vracet miliony

blank

Obec Fryšava pod Žákovou horou má vrátit 14,8 milionu korun z dotace, již dostala před lety na stavbu kanalizace a čistírny odpadních vod. Dále má zaplatit penále ve stejné výši. Obec na Žďársku s 350 obyvateli má podle starosty Mojmíra Humlíčka šanci podat už jen kasační stížnost. Fryšava ročně hospodaří s rozpočtem zhruba 5,5 milionu.

Při stavbě kanalizace a čistírny odpadních vod za 50 milionů korun čerpala obec v minulém volebním období dotaci 37,5 milionu korun. Sankci má Fryšava platit za nedodržení cen vodného a stočného v letech 2013 a 2014 podle stanovené finanční analýzy projektu a také za vykázání nezpůsobilých výdajů ve výši zhruba dva miliony.

Dále se mělo bývalé vedení provinit tím, že uzavřelo v říjnu 2013 dohodu o změně smlouvy o dílo, čímž se zkrátila délka záruky, což bylo jedno z hodnoticích kritérií při výběrovém řízení. Bývalý starosta Fryšavy Josef Fiala loni dostal od okresního soudu roční podmíněný trest za pochybení při stavbě tamní kanalizace a čistírny odpadních vod. Podle soudce Jiřího Večeři Fiala svévolně odsouhlasil zkrácení záruční doby na zařízení a tím obec poškodil.

„Nikdo mi nikdy neprokázal, že bych podepsal zkrácení záruční doby u technologie ze 70 měsíců na 48. Zřejmě jsem si nevšiml změny, která byla na prostřední straně,“ tvrdil Fiala. Soud však obhajobu nepřijal. „Z listinných důkazů je evidentní, že se nestalo něco takového, že by došlo k nějaké záměně. Na tuto obhajobu soud nemůže přistoupit, šlo o rozhodnutí pana starosty,“ uvedl v odůvodnění rozsudku Večeřa.

Scroll to Top