Další spory kvůli zasněžování sjezdovek

blank

S blížící se lyžařskou sezonou se začíná opět skloňovat téma zasněžování sjezdovek. Technický sníh je podle vlekařů jen voda a vzduch, žádná chemie. A voda není spotřebována, jen změněna na jiné skupenství a stoprocentně se vrací do přírody. To zdůrazňují provozovatelé několika zimních středisek v Jizerských horách.

„Chceme, aby se k lidem dostala skutečná fakta. Málokdo ví, že v celém Česku se zasněžuje 1470 hektarů, což je zhruba velikost jednoho většího zemědělského družstva, nebo že horská střediska u nás pro zasněžování spotřebují tři miliony kubíků vody, což je osmkrát méně než jedny železárny za rok,“ uvedl například Pavel Bažant ze Skiareny Jizerky.

Jizerskohorští vlekaři tak kampaní reagují na názory přicházející ze sousedních Krkonoš, kde si už před časem nechala správa národního parku udělat studii monitorující dopady zasněžování na stav vody v tocích. Šéf Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) František Pelc řekl, že by se měly argumenty vlekařů brát přiměřeně a s opatrností. „Nejsem si jistý, zda je pravda, že je technický sníh všude bez chemie. Stávalo se, že se do něj přidávaly stabilizátory, aby déle vydržel,“ sdělil dále Pelc. Poukázal také na příklad technického zasněžování z Jeseníků, kde umělý sníh vydržel déle než přírodní, a nastal tak problematický posun vegetace.

Každá lokalita by měla být podle něj posuzována zvlášť. „Rozumím tomu, že je klimatická změna a vlekaři mají stále větší problémy s udržením zimní sezony, ale technicky zasněžovat by se mělo tam, kde to nemá žádný nebo jen minimální dopad,“ uzavřel František Pelc.

Klíčový verdikt: Voda pro výrobu umělého sněhu zpoplatněna nebude

Loni také padl v otázce umělého zasněžování sjezdovek významný verdikt, podle kterého se nezpoplatňuje voda pro výrobu sněhu. Odběry jsou údajně zanedbatelné. Například provozovatelé skiareálů odebrali v roce 2016 zhruba tři miliony kubíků vody. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že je to méně než půl procenta celkového odběru povrchových vod v zemi.

Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot uvedl, že majitelé v současnosti uměle zasněžují 80 až 90 procent areálů. Podnikatelé za vodu čerpanou z horských toků nemusí platit, ale i tak je metr krychlový vod vyjde zhruba na 50 korun za potřebné energie. V případě, že majitel vybuduje novou vodní nádrž, musí do ní vodu načerpat. Třicet procent se však odpaří a musí se znovu dočerpat.

Scroll to Top