Snazší vznik malých vodních děl

blank

Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zadržování vody v krajině by mohly do budoucna vznikat jen na ohlášení vodoprávnímu úřadu a nebudou vyžadovat obvyklé stavební řízení. Tuto poslaneckou novelu stavebního zákona a zákona o vodách, kterou prosadili ve Sněmovně poslanci ČSSD, ANO, KSČM a SPD, podepsal prezident Miloš Zeman.

Norma se kromě terénních úprav týká také vodních děl o rozloze do dvou hektarů a výšky hráze do 2,5 metru. Předkladatelé totiž chtějí usnadnit vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu. Návrh má kořeny v záměru, který již loni v létě předložil ministr zemědělství Miroslav Toman.

„K požadovaným dokumentům pro ohlášení se bude přikládat mimo jiné závazné stanovisko orgánu územního plánování. Územní rozhodnutí ani souhlas se vydávat nemá. K ohlášení vodního díla i terénních úprav nemá být nutné závazné stanovisko orgánu ochrany životního prostředí, pokud nepůjde o zvláště chráněná území, například národní parky, chráněné krajinné oblasti nebo rezervace,“ píše portál enviweb.cz.

Část poslanců při projednávání zákona ve Sněmovně kritizovala fakt, že návrh vyřazuje z rozhodování orgány ochrany životního prostředí. Toman ale uvedl, že vodoprávní úřady, které budou záměry posuzovat, spadají pod odbory ochrany životního prostředí, takže se jimi budou stejně zabývat.

Scroll to Top