Nový vodojem pomůže části Liberce

blank

V okolí ulice Horská v Liberci mají lidé problém se zásobováním pitnou vodou. Klíčová přečerpávací stanice je pouze provizorní. Uplynula řada let a její kapacita nedostačuje. Navíc se u ní opakují havárie. Úniky vody se podepisují na částkách při platbách za vodu.

Město požádá o dotaci na Státní fond životního prostředí. Případné prostředky by využilo právě na stavbu nového vodojemu včetně zásobních řadů. Náklady by se měly pohybovat kolem 40 milionů.

„Jsou tam skutečně velké potíže. Přečerpávací stanice je na hranici životnosti a vodovodní řad v dezolátním stavu. Přitom se na místě stále staví nové domy. My se je snažíme k nám napojit, protože jinou možnost lidé nemají. Ale je to dlouhodobě neúnosné. Jsou tam časté poruchy, které vedou k tomu, že některé domy jsou občas bez vody. A když vypadne elektřina, nejde stanice provozovat vůbec, není tam žádný záložní zdroj,“ vysvětlil správce přečerpávací stanice Ján Gúčik.

Vodojem by se měl pak nacházet v lesích pod ruprechtickým lomem. Jeho objem bude 2 x 500 metrů krychlových. Stavba by měla být zahájena během příštího roku. Provoz zajistí město, které ho však chce po čase prodat do rukou Severočeské vodárenské společnosti.

Ta je největší vodárenskou společností v České republice a zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 1,1 milionu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje. Od 1. ledna 2019 je SVS 100% vlastníkem provozní společnosti SčVK. Obce a města severočeského regionu tak mají od roku 2019 vodu a s ní spojené provozování pod plnou kontrolou.

Scroll to Top